Popis
Quinoa je bezlepková obilnina, prírodný raw produkt, ktorý je vhodný aj pre vegánov. Podľa Inkov je quinoa matkou všetkých obilí, i keď v skutočnosti zaraďujeme quinou medzi semená mrlíkov. Využitie v kuchyni pre túto potravinu bohatú na bielkoviny, komplexné sacharidy a vlákninu nájdeme najmä v oblasti príloh. Plnohodnotne dokáže konkurovať zemiakom, ryži a cestovinám. Spríjemní chuť šalátov, zahustí polievky, vyčaruje chutnú kašu alebo nákyp.
Príprava:
Quinou pripravujeme podobne ako ryžu. Pred prípravou ju najprv prepláchneme studenou vodou. Necelé 2 hrnčeky vody a 1 hrnček quinoi privedieme k varu a varíme 15 – 20 minút, až kým nedosiahnu stav “al dente” podobne ako pri cestovinách.
Zloženie: Quinoa biela – semeno.
Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1484kJ/351kcal, Tuky: 5g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,5g, Sacharidy: 59g z toho cukry: 2g, Bielkoviny: 15g, Soľ: 0,02g.
Skladovanie: Skladujte v suchu pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Krajina pôvodu: Peru.