Popis
Semienka kvinoy bielej. Quinoa je jednoročná juhoamerická bylina s jedlými múčnymi semenami, ktoré sa používajú na prípravu kaše, chleba, ako príloha, na zahusťovanie polievok alebo omáčok, na zapekanie so zeleninou.
Inkovia nazývajú quinou matkou obilia (aj keď sa v skutočnosti nejedná o obilninu, ale o semená druhu merlíku). Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín vzácne vyváženým podielom aminokyselín. Je ľahko stráviteľná.
Quinou používame ako prílohu namiesto ryže či zemiakov, ako základ sýtych šalátov a závarku do polievok, alebo k príprave sladkých kaší a nákypov.
Zloženie: Quinoa biela – semienka.
Výživové údaje na 100g:
Energetická hodnota (100g): 1484 kJ/351kcal
Bielkoviny: 14,8 g
Tuky: 5 g
z toho Nasýtené mastné kyseliny: 0,5 g
Sacharidy: 58,5 g
Cukry: 2 g
Soľ: 0,02 g
Skladovanie: Skladujte v suchu pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Príprava: Quinou prepláchneme studenou vodou a varíme podobne ako ryžu. Necelé 2 hrnčeky vody a 1 hrnček quinoy privedieme k varu a varíme 15 – 20 min “na skus” podobne ako cestoviny al dente.
Krajina pôvodu: Česká republika/Argentína