Ryža basmati je obľúbená kvôli svojej typickej, exotickej vôni a chuti, podobnej jasmínovej ryži. Jej zrná sú dlhé, úzke a po uvarení nadýchané, pevné a nelepia sa. Jej použitie je kvôli chuti všestranné, no výnimočne sa hodí k Indickým koreneným omáčkam, ale aj ako príloha k zeleninovým, mäsitým jedlám, do šalátov, rôznych mäsových plniek, dokonca ako súčasť sladkých dezertov, ako je napríklad mliečna ryža, ryžový nákyp a podobne.
Je vynikajúcim zdrojom železa a kyseliny listovej. Má veľmi nízky obsah sodíka, neobsahuje lepok, konzervanty a dokonca je nízkotučná.
Príprava: 2 hrnčeky ryže prepláchneme v studenej vode, aby sa odstránil prebytočný škrob. Potom pridáme 2 hrnčeky studenej vody, osolíme a prípadne okoreníme podľa chuti. Bielu ryžu varíme na miernom ohni do mäkka – približne 20 minút, natural ryžu – približne 35 minút.