Popis
Semienka amarantu sú nutrične nesmierne cenná najmä pre svoj obsah bielkovín.
Rastlinné zdroje totiž obvykle neobsahujú bielkoviny, v ktorých je zastúpené kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, a preto by mali vegetariáni kombinovať rôzne rastlinné zdroje bielkovín.
Amarant (rovnako ako quinoa) je však výnimkou a poskytuje telu všetky esenciálne aminokyseliny.
Navyše obsahuje vysoké množstvo týchto bielkovín.
Je preto vynikajúcou potravinou pre vegánov a vegetariánov, ktorí nekonzumujú živočíšne bielkoviny.
Neobsahuje lepok, a je preto vhodný aj pre celiatikov.
Použitie:
Amarant má vďaka svojej jemnej ľahko orieškovej chuti široké využitie v kuchyni, ale najčastejšie ho asi použijeme miesto ryže, kuskusu či quinoa ako prílohu.
Varený amarant pridávame namiesto ryže do stir-fry (vyprážané zmesi so zeleninou či mäsom) a používame ako závarku do polievky.
Ak použijeme pri varení amarantu viac vody, môžeme ho pripraviť na sladko ako kašu.
Amarantová semienka možno namlieť na múku, z ktorej robíme bezlepkové palacinky, kaše, chlieb a pečivo.
Môžeme ich tiež naklíčiť.
Obľúbený je napučaná amarant: hŕstka amarantu hodíme na dno horúceho ťažkého hrnca či panvice s hrubým dnom, a akonáhle začnú semienka pukať, prikryjeme pokrievkou, hrncom pohybujeme a necháme semienka pukať asi 10 – 15 sekúnd.
Príprava:
Jeden hrnček amarantu varíme v jednom a pol hrncoch vody asi 20 minút.
Pozor, nech ho nep
r
eva
r
íme, semienka by získali gumov
ú
konzistenciu.
Výživové hodnoty na 100g:
Energetická hodnota:
1539 kJ / 365 kcal
Tuky: 7 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,5 g
Sacharidy: 58,6 g
z toho cukry: 1,7 g
Vláknina: 6,7 g
Bielkoviny: 13,6 g
Soľ: 0,01 g
Krajina pôvodu:
Peru