Popis
Pšenica špaldová je nešľachtenou predchodkyňou klasickej pšenice s nezameniteľnou orieškovou chuťou.
Dvojitá pleva zrnko lepšie chráni pred nepriaznivými vplyvmi z prostredia. Celé zrná majú vo výžive ľudí nezanedbateľný význam. Vláknina prítomná v obalových vrstvách špaldového zrna podporuje črevnú peristaltiku, pričom odporúčaný príjem je 10 g tejto vlákniny denne. Špalda predstavuje aj zdroj bielkovín. Je stráviteľnejšia ako ostatné obilniny, vhodná je na prípravu šalátov, na nakličovanie ale aj ako závarka do polievok, či príloha k hlavnému jedlu.
Zloženie: Pšenica špaldová Bio.
Výživové údaje (v 100 g):
energia 1480 kJ (352 kcal),
16 g bielkovín,
68 g sacharidov,
2,5 g tukov,
250 mg horčíka (83 % ODD),
0,6 mg tiamínu (43% ODD),
4,3 mg niacínu (24 % ODD).
ODD = odporúčaná denná dávka.
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti najviac 75%.
Krajina pôvodu: Slovenská republika
Príprava: Pred prípravou špaldu na 12 hodín namočíme, potom osolíme, pridáme kvapku olivového oleja a varíme pod pokrievkou bez miešania. Po uvarení necháme 5 minút dôjsť. Po 30 minútach je zrnko chrumkavé a po 60 min. rozvarené. Špalda je vhodná do polievok, nátierok, šalátov, kaší na zapekanie, dusenie i ako príloha.
Alergény: obsahuje lepok.