Popis
Obsahujú cenné minerálne látky a vitamíny, hlavne skupiny B.
Ovsene otruby pomahaju doplnat vlakninu do stravy, ktora je zlozena prevazne z rafinovanych potravin. Znizuju hladinu cholesterolu a pomahaju pri niektorych ochoreniach.
Otruby vykonavaju v creve tri zakladne cinnosti:
Zadrzuju vodu a zvacsuju objem stolice
Zrychluju pohyb stolice v crevach
Zadrzuju drazdive a jedovate latky, cholesterol, žlčove soli a karcinogeny, ktore sa nachadzaju v crevach, a zvysuju ich vylucovanie stolicou
Zaroven pomahaju znizovat riziko niektorych zavaznych ochoreni:
Divertikulitidy, karcinomu hrubeho creva, srdcovych chorob a karcinomu prsnika.
Pouzitie:
Otruby zabranuju zapche – k dosiahnutiu pozadovaneho ucinku je potrebne uzivat 20 az 30g otrub denne po dobu jedneho tyzdna.
Vzhladom k obsahu fytatov (vytvaraju zmesi s niektorymi mineralmi a brania ich vstrebavaniu v creve) by sa odporucana denna davka otrub (20-30 gramov) nemala prekracovat a otruby by sa mali pouzivat ako ucinne, ale len docasne terapeuticke opatrenie.
Zloženie:
mleté ovsené otruby bez chemických a konzervačných látok