Popis
Horká tekvička – Bylinný čaj napomáhajúci pri cukrovke a vírusových a nádorových ochoreniach.
Čaj z horkej tekvičky môže napomáhať podporovať tvorbu a vylučovanie inzulínu, napomáhať znižovať zvýšenú hladiny cukru. Obsahuje polypeptid s účinkami podobnými inzulínu, takzvaný “rastlinný inzulín”. Horká tekvička čaj je teda prírodný liek na cukrovku, a teda na jej podpornú liečbu.
Horká tekvička zároveň môže na pomáhať stimulovať a posliniť imunitný systém, obzvlášť vnútrobunkovú (Th1) imunitu, čím môže zabrániť replikácii vírusov a vnútrobunkových patogénov. Odporúča sa v podpornej liečbe vírusových infekcií: opar na perách, herpes, hepatitída, EBV, CMV, HIV. Zároveň môže užívanie horkej tekvičky napomáhať stimulovať vnútrobunkovú imunitu (NK-buniek), podporovať deštrukciu rakovinových buniek, čím môže napomôcž zvýšiť úspešnosť liečby onkologických ochorení.
Dávkovanie: Čajovú lyžičku (1,5g) zaliať 2,5 dl vriacej vody, vylúhovať 15 minút, čaj sa pije teplý, obvykle po jedle alebo medzi jedlami. Možnosť kombinovať s ďaľšími obľúbenými čajovinami. Podľa potreby piť 1-3 šálky čaju denne.
Zloženie: sušené plody horkej tekvičky, nadrobno krájané.
Hmotnosť: 150g
Účinky rastliny Karela – Momordica charantia – horká tekvička :
Horká tekvička, bežne známa v Indii ako Karela (latinsky Momordica charantia), je vysoko výživná rastlina rastúca v niekoľkých krajinách. Mnohé z jej chemických zložiek bolo preskúmaných pre svoje účinky pri liečbe ochorení ako cukrovka, bakteriálne a vírusové infekcie, žalúdočné ťažkosti a pod. Novší spôsob využitia zahŕňa liečbu život ohrozujúcich chorôb ako rakovina, HIV a pod.
Početné zdravotné prínosy, vrátane starostlivosti o pokožku a vlasy, možno pripísať nutričnému obsahu. Rastlina obsahuje širokú škálu živín ako vitamíny B1, B2, C, A a minerálne látky vápnik, železo, meď, zinok, draslík a fosfor.
Horká tekvička znižuje úroveň glukózy v krvi.
Chemická látka charantín, ktorú Karela obsahuje, má výrazný vplyv na zníženie úrovne glukózy v krvi. Vzhľadom na svoje vlastnosti tiež čistí krv, preto sa používa pri liečbe ochorení týkajúcich sa krvi, ako sú vredy, svrbenie atď. Má vysoký obsah vlákniny, čo zamedzuje zápcham a iným tráviacim poruchám napomáhaním sekrécii žalúdočných štiav. Obmedzuje baktérie spôsobujúce maláriu a tiež oslabuje vírusy, ktoré šíria choroby ako ovčie kiahne, osýpky, herpes a tiež smrteľné ochorenia – HIV.
Chemické zložky horkej tekvičky :
Plody horkej tekvičky pozostávajú z glykozidov, saponínov, alkaloidov, redukujúcich cukrov a glyceridov vyšších mastných kyselín. Tiež obsahujú charantín, charín, kryptoxantín, kukurbitín, diosgenín, kyselinu laurovú a pod. Hlavné zložky oleja z horkej tekvičky sú seskviterpény, (71,7%), fenylpropanoidy (11%) a monoterpény (7,6). Najviac zastúpenou minerálnou látkou v listoch rastliny je vápnik. Iné zložky prítomné v liste horkej tekvičky sú saponíny, taníny, glykozidy, srdcové glykozidy a pod. Priame analýzy ukazujú, že listy a plody horkej tekvičky sú dobrými zdrojmi rozličných minerálnych látok a vitamínov vrátane karbohydrátov a bielkovín.