Milí priatelia.
Blíži sa zaváracia sezóna a možno si kladiete otázku ako zavariť ovocie zdravšie. Pri klasickom zaváraní sa často používa veľké množstvo pridaného cukru. Dá sa to však urobiť aj inak – bez cukru!
Kompóty zdravšie
Kompóty je možné zavariť s použitím soli ako konzervantu alebo pridaný cukor nahradiť šťavou zo zaváraného prípadne aj iného ovocia.
Zavarané ovocie očístíme a prípadne nakrájame na mešie kúsky. Pri použití soli si takto pripravené ovocie si naukladáme do vopred sterilizovaných pohárov a do každého pridáme trošku soli – približne na hrot noža. Poháre očistíme a uzavrieme sterilizovanými viečkami. Sterilizujeme podľa druhu ovocia a množstva cukru v ňom, pričom je potrebné aby sa teplo šírilo postupne do všetkého ovocia v pohári, ktoré samo pustí šťavu. Soľ je výborný konzervant a tiež vyťahuje cukor prirodzene obsiahnutý v ovocí.
Druhá možnosť je použiť šťavu z ovocia ako sladký nálev. Pripravené očistené ovocie dáme do pohárov a zalejeme vriacou predvarenou šťavou z ovocia. Poháre uzavrieme viečkami a sterilizujeme.
Na ďalšie ochutenie a súčasne ako konzervant možme použiť klinčeky, škoricu, či zázvor. Odporúčame pouziť himalájsku soľ alebo inú neochutenú soľ, ktorú nájdete aj v našej ponuke.
Džem alebo lekvár
Ak si chceme urobiť džem, tak pracujeme s celými kúskami ovocia. Ak chceme lekvár, tak si ovocie rozmixujeme.
Pripravené ovocie si vložíme do kvalitného hrnca s dnom, ktoré dobre rozvádza teplo a dusíme na miernom ohni až kým zmes nezhustne. Nakrájané kúsky môžme podliať vodou alebo šťavou z ovocia aby neprihorelo. Maximálne 10 minút pred koncom dusenia pridáme prírodnú želatínu Agar Agar (6g na 1kg ovocia), ktorý dá výslednému produktu želatínovú konzisteciu. Po pridaní želatíny stále miešame. Nakoniec zmes prelejeme do pohárov a sterilizujeme 10 minút vo vriacej vode. Poháre majú byť ponorené do 2/3 výšky. Následne poháre vyberieme, obrátime hore dnom a nechame prikryté vychladnúť. Zmes v pohároch ešte po vychladnutí zhustne.
Ak by ste chceli džem, lekvár či kompót prisladiť môžte namiesto klasického cukru použiť napríklad zdravší brezový cukor – xilitol alebo stéviu.
Veľa zdaru pri vyrábaní vašich vlastných domácich produktov.
Vaša PLANETA NATUR
Archív
- august 2021
- december 2020
- október 2020
- september 2020
- august 2020
- júl 2020
- jún 2020
- máj 2020
- apríl 2020
- marec 2020
- február 2020
- január 2020
- december 2019
- november 2019
- október 2019
- september 2019
- august 2019
- júl 2019
- jún 2019
- máj 2019
- apríl 2019
- február 2019
- január 2019
- december 2018
- november 2018
- október 2018
- september 2018
- jún 2018
- apríl 2018
- marec 2018
- február 2018
- január 2018
- december 2017
- november 2017
- október 2017
- august 2017
- jún 2017
- máj 2017
- apríl 2017
- marec 2017
- február 2017
- január 2017
- december 2016
- november 2016
- september 2016
- august 2016
- jún 2016
- máj 2016
- apríl 2016
- marec 2016
- február 2016
- november 2015
- október 2015
- september 2015
- marec 2015
- január 2015
Kategórie
Blog Categories
- Ajurvéda (1)
- Časopis (7)
- Dezerty (10)
- Hlavné jedlá (59)
- Nápoje (2)
- Nezaradené (3)
- Novinky (19)
- Pickles a šaláty (8)
- Polievky (12)
- Raňajky (10)
- Zdravé recepty (101)
Recent Posts
- Bio obchod Nitra 5. augusta 2021
- Bio obchod Bratislava 5. augusta 2021
- Otváracia doba počas vianočných sviatkov 2020 28. decembra 2020