KategórieNovinky

Džem, lekvár alebo zaváranie zdravo?

Milí priatelia.

Blíži sa zaváracia sezóna a možno si kladiete otázku ako zavariť ovocie zdravšie. Pri klasickom zaváraní sa často používa veľké množstvo pridaného cukru. Dá sa to však urobiť aj inak – bez cukru!

Kompóty zdravšie
Kompóty je možné zavariť s použitím soli ako konzervantu alebo pridaný cukor nahradiť šťavou zo zaváraného prípadne aj iného ovocia.
Zavarané ovocie očístíme a prípadne nakrájame na mešie kúsky. Pri použití soli si takto pripravené ovocie si naukladáme do vopred sterilizovaných pohárov a do každého pridáme trošku soli – približne na hrot noža. Poháre očistíme a uzavrieme sterilizovanými viečkami. Sterilizujeme podľa druhu ovocia a množstva cukru v ňom, pričom je potrebné aby sa teplo šírilo postupne do všetkého ovocia v pohári, ktoré samo pustí šťavu. Soľ je výborný konzervant a tiež vyťahuje cukor prirodzene obsiahnutý v ovocí.
Druhá možnosť je použiť šťavu z ovocia ako sladký nálev. Pripravené očistené ovocie dáme do pohárov a zalejeme vriacou predvarenou šťavou z ovocia. Poháre uzavrieme viečkami a sterilizujeme.
Na ďalšie ochutenie a súčasne ako konzervant možme použiť klinčeky, škoricu, či zázvor. Odporúčame pouziť himalájsku soľ alebo inú neochutenú soľ, ktorú nájdete aj v našej ponuke.

Džem alebo lekvár
Ak si chceme urobiť džem, tak pracujeme s celými kúskami ovocia. Ak chceme lekvár, tak si ovocie rozmixujeme.
Pripravené ovocie si vložíme do kvalitného hrnca s dnom, ktoré dobre rozvádza teplo a dusíme na miernom ohni až kým zmes nezhustne. Nakrájané kúsky môžme podliať vodou alebo šťavou z ovocia aby neprihorelo. Maximálne 10 minút pred koncom dusenia pridáme prírodnú želatínu Agar Agar (6g na 1kg ovocia), ktorý dá výslednému produktu želatínovú konzisteciu. Po pridaní želatíny stále miešame. Nakoniec zmes prelejeme do pohárov a sterilizujeme 10 minút vo vriacej vode. Poháre majú byť ponorené do 2/3 výšky. Následne poháre vyberieme, obrátime hore dnom a nechame prikryté vychladnúť. Zmes v pohároch ešte po vychladnutí zhustne.

Ak by ste chceli džem, lekvár či kompót prisladiť môžte namiesto klasického cukru použiť napríklad zdravší brezový cukor – xilitol alebo stéviu.

Veľa zdaru pri vyrábaní vašich vlastných domácich produktov.

Vaša PLANETA NATUR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *