Popis
Amarant sa radí k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilné trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiatikov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nielen pečivo, ale napríklad aj kakao.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza, sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike ho pestovali Aztéci a Inkovia už 4000 rokov pred naším letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery i váhu.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie: Vločky amarantové*. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1565kJ / 374kcal, Tuky: 6,5g z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,7g, Sacharidy: 51g z toho cukry: 0g, Bielkoviny: 14,5g, Soľ: 0,05g.
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 20 °C a relatívnej vlhkosti do 65 %.
Krajina pôvodu: EU.