Popis
Quinoa je bezlepková obilnina, prírodný raw produkt, ktorý je vhodný aj pre vegánov.
Podľa Inkov je quinoa matkou všetkých obilí, i keď v skutočnosti zaraďujeme quinou medzi semená mrlíkov.
Využitie v kuchyni pre túto potravinu bohatú na bielkoviny, komplexné sacharidy a vlákninu nájdeme najmä v oblasti príloh.
Plnohodnotne dokáže konkurovať zemiakom, ryži a cestovinám. Spríjemní chuť šalátov, zahustí polievky, vyčaruje chutnú kašu alebo nákyp.
Zloženie: Quinoa bio.
Výživové údaje:
Energetická hodnota (100g): 1645 kJ (390kcal)
Bielkoviny: 12,4 g
Tuky: 6,6 g
z toho Nasýtené mastné kyseliny: 0,8 g
Sacharidy: 67,4 g
z toho cukry: 2,8 g
Vláknina: 5,5g
Soľ: 0,01 g
Krajina pôvodu: Bolívia.
Príprava: Quinou pripravujeme podobne ako ryžu. Pred prípravou ju najprv prepláchneme studenou vodou. Necelé 2 hrnčeky vody a 1 hrnček quinoi privedieme k varu a varíme 15 – 20 minút, až kým nedosiahnu stav “al dente” podobne ako pri cestovinách.