Popis
Pšeno je šetrne olúpané a vyleštené zrno prosa. Je ľahko stráviteľné a veľmi jednoduché na prípravu. Podáva sa ako príloha, závarka, je vhodné aj do kaší, šalátov a dezertov.
Príprava:
Pred varením je dôležité dokonale pšeno umyť, niekoľkokrát ho spariť vriacou vodou (2-3 krát), nakoniec prepláchnuť studenou vodou a nechať odkvapkať na site, potom ho môžeme uvariť vo vode alebo v mlieku. Na prípravu pšena ako prílohy použijeme 1,5-násobný objem tekutiny (1 šálka pšena a 1,5 šálky vody), v ktorej ho varíme asi 15 minút a necháme “dôjsť” v zakrytom hrnci. Pri varení pšena na kašu zvýšime objem na 3-4 násobok, u krémov až na 5-násobok. Pre zvýraznenie chuti môžeme pred varením pšeno nasucho opražiť na panvici.
Zloženie: proso siate
Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1514 kJ, Tuky: 4,2 g, Sacharidy: 72,9 g, Bielkoviny: 11 g, Soľ: 0,013 g.
Krajina pôvodu: Ukrajina