Popis
Slnečnicový lecitín granulovaný • výživový doplnok schválený Úradom verejného zdravotníctva SR.
Slnečnicový lecitín je čisto prírodný, rastlinný doplnok ľudskej výživy, ktorý je alternatívou sójového lecitínu. Slnečnica ako plodina nie je spájaná s genetickou modifikáciou a nie je alergénom. Výhodou slnečnicového lecitínu je jeho neutrálna chuť a vôňa. Lecitín patrí medzi tzv. fosfolipidy, ktoré tvoria hlavnú časť všetkých bunkových membrán, teda obal nervových, svalových a iných buniek ľudského tela.
Hoci slnečnicový lecitín obsahuje spektrum prospešných fosfolipidov, jeho hlavnou účinnou látkou je fosfolipid fosfatidylcholín (cholín). Výživové vplyvy užívania cholínu pre organizmus:
– Cholín prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu. Homocysteín je aminokyselina, ktorú má v krvi každý človek a ktorá vzniká štiepením bielkovín. Jej vysoká hladina poškodzuje cievy, v dôsledku čoho vzniká náhla cievna príhoda, ischemická choroba srdca a zvyšuje sa riziko kôrnatenia tepien.
– Cholín prispieva k správnej látkovej premene lipidov, teda pomáha udržiavať cholesterol v rozpustnej forme a zamedzuje jeho ukladaniu v cievach. Je dôležitou súčasťou žlče, nevyhnutnej na trávenie tukov.
– Cholín prispieva k udržaniu normálnej funkcie pečene. Ak v strave nie je dostatok cholínu, dôsledkom môže byť hromadenie veľkého množstva tuku v pečeni, tzv. stukovatenie pečene.
Zloženie: Lecitín zo slnečnice.
Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 2962kJ / 719kcal, Tuky: 83g z toho nasýtené mastné kyseliny: 23g, Sacharidy: 1g z toho cukry: 1g, Bielkoviny: 7g, Soľ: <0,01g. Skladovanie: Skladujte na suchom mieste.
Krajina pôvodu: Slovenská republika.
Použitie: Odporúča sa 1/2 čajovej lyžičky prášku lecitínu užiť spolu s jedlom. Nezabudnite vždy zapiť pohárom vody alebo inej tekutiny.
Ďalšie použitie: Alternatívou je pridanie lecitínu do jogurtov, cereálnych pokrmov, kaší, polievok a do cesta na pečenie. Lecitín ako čisto prírodná látka vo forme emulgátoru v potravinách zabraňuje oddeleniu vody od oleja, prispieva k väčšiemu objemu cesta a spomaľuje žltnutie tukov. Lecitín je vhodné použiť aj pri domácom pečení chleba a koláčov. Odporúčané dávkovanie do cesta na chlieb predstavuje 2 – 3g na 1 kg zmesi.
Dávkovanie: 1 g (1/2 čajovej lyžičky) Slnečnicového lecitínu / 1 až 2 krát denne. Pri zvýšenom cholesterole je možné po porade s lekárom dennú dávku zvýšiť.
Upozornenie: Neprekračujte stanovené dávkovanie. Výrobok nesmie byť použitý ako náhrada pestrej stravy. Uskladňujte mimo dosahu malých detí. Nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Ide o dehydratovaný výrobok. Skladujte v suchu a po otvorení vždy obal dôkladne uzavrite.