Popis
Amarant je prirodzene bezlepková plodina.
Amarant je považovaný za jednu z najvzácnejších rastlín. Oproti iným obilninám je kvalitným a nesmierne bohatým zdrojom bielkovín.
Do svojho jedálnička by ho preto mali zaradiť športovci, vegetariáni, vegáni, a tí ktorým chýbajú bielkoviny v dôsledku deficitu konzumácie mäsa či živočíšnych produktov. Má charakteristickú korenistú chuť, mierne štipľavú. Je preto dobré nepoužívať ju samostatne, ale najlepšie v kombinácii s inou múkou. Zaistí sa tak vynikajúca chuť a kvalita vzniknutého produktu.
Obsah amarantovej múky v zmesi by mal byť maximálne cca. 30%.
Amarantová múka je vhodná najmä pre prípravu nekvasených druhov chleba. Vďaka nenasýteným mastným kyselinám, ktoré amarantová múka obsahuje, má vplyv aj na znižovanie cholesterolu. Amarantová múka neobsahuje jednoduché cukry, iba zložené, vďaka čomu má nízky glykemický index. Preto je vhodná aj pre diabetikov. Rovnako tak pre ľudí túžiacich po úprave telesnej hmotnosti a ľudí trpiacich celiakiou. Prírodný zdroj magnézia.
Zloženie: Mleté amarantové zrno.
Použitie: Múka je vhodná na pečenie koláčov, chleba, rôzneho pečiva, zákuskov a zahusťovanie pokrmov.
Krajina pôvodu: Česká republika.