Popis
Olej z vlašských orechov obsahuje významné množstvo nenasýtených mastných kyselín, je zdrojom bielkovín, vitamínov E, B1, B6, selénu, fosforu, horčíka a sodíka. Olej by sa nemal zahrievať, je určený na použitie ako korenie v studenej kuchyni.Orech kráľovský, vlašský orech, je strom pochádzajúci z Perzie. Dobre rastie v hlbokých, prevzdušnených pôdach na slnečných miestach. Začína plodiť vo veku 8 až 10 rokov a dožíva sa až 100 rokov, vo výnimočných prípadoch až 300 rokov. Z jeho jadier sa za studena lisuje panenský orechový olej, ktorý je veľmi zdravý pre ľudský organizmus. Používa sa ako vnútorne, tak aj zvonka.
Z jeho jadier sa za studena lisuje panenský orechový olej, ktorý je veľmi zdravý pre ľudský organizmus. Používa sa ako vnútorne, tak aj zvonka.
Účinky oleja z vlašských orechov:
– podporuje činnosť nervovej sústavy, zlepšuje pamäť a koncentráciu
– pôsobí priaznivo na krvný obeh a pankreas
– posilňuje imunitu
– pravidelná konzumácia znižuje hladinu cholesterolu, vyrovnáva krvný tlak
– chráni pred cievnymi ochoreniami, priaznivo pôsobí proti vzniku aterosklerózy
– chráni pred rakovinou čriev
– podporuje vývoj telových buniek
– zlepšuje krvotvorbu a spermatotvorbu
– používa sa na masáže kĺbov a pohybového ústrojenstva
V prípade zápchy požívajte vždy ráno 1 polievkovú lyžicu oleja z vlašských orechov po dobu trvania ťažkostí. Tento olej má vysoko laxatívne účinky.
ZAUJÍMAVOSŤ: Podľa staršej lekárskej literatúry hojí lišaje a pomáha od červov a pásomníc. Orechový olej sa tiež používal pri opaľovaní na dosiahnutie hnedšieho sfarbenie kože.
Vplyv oleja z vlašských orechov na krásu:
– má protizápalové účinky , používa pri zápaloch kože a slizníc
– napomáha hojeniu rán , trhlín a zle sa hojacich vredov
– znižuje bolesť v svaloch a kĺboch pri vtieranie oleja do kĺbov pred spaním
– pri lupienke , ekzémoch , kŕčových žilách
– v kozmetike pre zmäkčenie suchej kože, miesto krému
– pre masáž tváre, starostlivosť o viečka, prevencia vrások
– posilňuje vlasovú cibuľku, čistí vlasovú pokožku a dodáva vlasom prirodzený lesk
– vyživuje nechty
– je vhodný na ošetrovanie mastnej pokožky
– pridáva sa do kozmetických a masážnych preparátov
Olej z vlašských orechov v kuchyni:
Jemný rastlinný olej s dobrou vstrebateľnosťou. Je lisovaný za studena. Zaraďujeme ho medzi panenské oleja . Lahodný olej z vlašských orechov môžeme pridávať do sladkých jedál alebo ním ochutiť zeleninové šaláty. Má veľmi príjemnú arómu a lahodnú chut‘. Tento vzácny panenský olej by sa nemal zahrievať. Pri zahriatí totiž stráca vitamíny.
Trvanlivosť orechového oleja je pri teplote od 4 ° do 15 ° C šesť mesiacov, po otvorení je nutné uchovávať v chlade, chrániť pred svetlom.
Olej z vlašských orechov je tak zdravý a lahodný, že by nemal v žiadnej kuchyni chýbať.
Kedy Olej z vlašských orechov pomáha:
– má priaznivé účinky na pečeň a žlčník,
– podporuje látkovú výmenu,
– má kladný vplyv na činnosť dýchacích ciest.
– Vitamíny a cenné látky v oleji z vlašských orechov:
– je bohatý na vitamíny: B, C, E, F
– obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega-3a a omega-6
– má vysoký obsah železa, mangánu a jódu
– je silný antioxidant
100% olej lisovaný za studena zo semien Olej je bez umelých konzervačných látok a umelých farbív.
Skladovanie: Skladujte na tmavom a chladnom mieste do 22 C. Pri nízkej teplote môže byť produkt zakalený prípadne stuhnutý, pri izbovej teplote sa tento efekt stratí. Po otvorení spotrebujte najneskôr do 3 mesiacov.
Dávkovanie: Vnútorne – ráno (nalačno) a večer (pred spaním) jednu čajovou lyžičku, studená kuchyňa- podľa chuti a množstva jedla, vonkajšie použitie – podľa potreby.
Dospelí užívajú 1 čajovú lyžičku 2-3x denne 30 minút pred jedlom bez zapíjania 2-3 mesiace. Po prestávke 1-2 mesiace zopakovať kúru.
Olej používam ako súčasť jedál. Na čo sa hodí? Používajte ho vo studenej kuchyni . Výborný je do ovocných šalátov , šalátov z mrkvy a jabĺk , listový šalátov , šalátov s červenou repou alebo šalátov s výraznými syry . Jeho chuť je naozaj lahodná , ak vám vadí horkastá chuť olivového leje, skúste určite tento olej alebo iný olej z orechov.
Krajina pôvodu: Rakúsko