Popis
Kuzu je škrob, vyrobený z koreňa japonského vínneho kríku. V gastronómii sa označuje za najkvalitnejší škrob, ktorý vytvára krásne hladké omáčky a krémy. Je ľahko stráviteľný, nezaťažuje trávenie tak ako bežné škroby. Kuzu škrob od výrobcu La Finestra sa vyrába výhradne z nepoškodených a prvotriednych koreňov rastlinného kríka, ktoré pochádzajú z čistých a nekontaminovaných území Japonska.
Používa sa ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, želatíny, dezertov, atď. Omáčky a polievky, ktoré zahustíme s kuzu sú krásne lesklé a kuzu výrazne nemení pôvodnú chuť jedál.
Tradičná čínska medicína ho používa najmä na liečenie tráviaceho traktu a v gastronómii sa označuje za najlepší škrob na svete. Kuzu obsahuje vysoké množstvo flavonoidov a bioflavonoidov, ktoré priaznivo pôsobia na obehový systém a pomáhajú regulovať metabolizmus. Nakoľko pomáha vyrovnávať kyslosť z cukru, tak je vhodný na prípravu sladkých jedál – dezerty, pudingy, ovocné koláče.
Použitie: Rozpustite cca. lyžičku kuzu v studenej vode ešte pred varením. Rozpustené kuzu pridajte do jedla, ktoré chcete zahustiť pred koncom varu a poriadne rozmiešajte. Pokračujte v miešaní, až kým sa stane polopriehľadným a zhustne, potom varte na miernom ohni 1-2 min. Lyžička Kuzu vystačí na pohár tekutiny.
Zloženie: kuzu (Pueraria lobata) Alergény: môže obsahovať stopy sóje, zŕn obsahujúcich lepok, sezamu a orechov.
Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1455 kJ/ 342kcal, Bielkoviny: 0,3 g, Sacharidy: 85 g z toho cukry: 0 g, Tuky: 0,2 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g, Vláknina: 0,3 g, Soľ: 0,05 g.
Krajina pôvodu: Japonsko