Popis
Jačmeň nahý (Hordeum nuda) „Lekár civilizačných chorôb“
Jačmeň je vhodný do polievok, nátierok, šalátov, na zapekanie, dusenie i ako príloha. Nie je vhodný na klíčenie. Zrnko jačmeňa prepláchnite a napočte. Potom je už jeho úprava rýchlejšia.
História jačmeňa:
Je veľmi starou obilninou, minimálne 10 000 rokov, pestuje sa od počiatkov poľnohospodárskej činnosti človeka. Bol dôležitou plodinou Grékov a Rimanov, pre ktorých bola jačmenná kaša bežným jedlom a slúžila aj ako obeť bohom. Jačmenné krúpy boli v Ríme hlavnou potravinou otrokov a preto sa im hovorilo aj „hordearii“. Z jačmeňa sa mlela múka, ktorá pravdepodobne v dôsledku malého množstva lepku bola veľmi zlej kvality. Sumerovia, Babyloňania a Egypťania z jačmeňa tiež varili pivo. Osevné plochy jačmeňa sú v súčasnosti celosvetovo na štvrtom mieste. Na Blízkom východe je jednou zo základných potravín, ale v Európe a v USA sa používa najmä na výrobu pivovarníckeho a liehovarníckeho sladu.
Zloženie: Jačmeň siaty lúpaný bio.
Alergény: Obsahuje lepok.
Výživové údaje na 100g:
Energia 1420kJ/336kcal
tuky 3,00 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 0,50 g
sacharidy 60,00 g
– z toho cukry 1,20 g
vláknina 12,00 g
bielkoviny 12,00 g
soľ 0,00 g
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti najviac 70%.
Návod na prípravu: Jačmeň prepláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou, osolíme, pridáme kvapku oleja a varíme pod pokrievkou bez miešania. Po 30 minútach je zrno chrumkavé, po 80 minútach je zrno mäkké.
Krajina pôvodu: Poľnohospodárstvo EÚ (Česká republika)