Popis
Kombu Kelp (Laminaria spp) je jedna z najznámejších hnedých rias a na východe sa používa už po stáročia. V súčasnosti je to jedna z najbežnejších rias a je široko používaná v potravinových prípravkoch. Má charakteristickú a štipľavú vôňu a intenzívnu a obklopujúcu chuť.
Kombu (Laminaria spp) je jedna z najznámejších hnedých rias a na východe sa používa už po stáročia. V súčasnosti je to jedna z najbežnejších rias a je široko používaná v potravinových prípravkoch. Má charakteristickú a štipľavú vôňu a intenzívnu a obklopujúcu chuť. V tejto morskej riase prevláda „umami“ alebo takzvaná piata chuť pre výraznú prítomnosť kyseliny glutámovej.
Veľké listy Kombu sa zbierajú ručne pozdĺž atlantického pobrežia, sušia sa pri nízkej teplote (pod 38 °C), aby sa zachovala kvalita živín. Následne sa melú na jemný prášok.
VÝŽIVOVÉ VLASTNOSTI KOMBU:
Je to morská riasa veľmi bohatá na minerálne soli (asi 28%) a stopové prvky, najmä draslík (7g / 100g), vápnik, horčík, železo a fosfor. Je to jedna z najbohatších morských rias na jód. Obsahuje tiež slušné množstvo bielkovín (9,5%) s prítomnosťou všetkých esenciálnych aminokyselín. Vyznačuje sa prítomnosťou kyseliny glutámovej.
Zloženie:
Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 903kJ / 217kcal, Tuky: 1,1g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,15g, Sacharidy: 25,6g z toho cukry: 0g, Bielkoviny: 9,5g, Vláknina: 33,2g, Soľ: 7,8g.
Skladovanie: Skladujte na suchom a chladnom mieste.
Krajina pôvodu: EÚ.
Spôsob použitia: Lyžičku prášku môžete pridať do šalátov, dresingov, vývarov a akéhokoľvek jedla, aby ste ochutili a obohatili každodennú stravu o živiny. Môže byť použitá ako náhrada soli.