KategórieNovinky

Strukoviny

Milí priatelia.

Vedeli ste, že strukoviny patria k potravinám, ktoré sa v našej oblasti tradične využívali? Počas stáročí strukoviny patrili k základným zložkám výživy ľudí nielen u nás a aj dnes patria k dôležitým zložkám stravy. V tomto článku vám chceme poskytnúť základné informácie o energetickej a výživovej hodnote strukovín.

Z energetického hľadiska patria strukoviny k mierne jinovým potravinám, čo znamená, že mierne ochladzujú. Tepelná úprava, krátke ale najmä dlhé varenie, zvyšuje jang a v takejto podobe strukoviny priaznivo ovplyvňujú hlavne obličky, slezinu a žalúdok, ktoré sú najmä v zime oslabované a vyčerpávané chladným počasím.

Podľa Tradičnej Čínskej Medicíny sú obličky zdrojom a zásobárňou životnej a vitálnej energie. 50% tejto energie máme zdedené po rodičoch a 50% môžeme dopĺňať alebo vyčerpávať stravou a svojím životným štýlom. Strukoviny podporujú obličky a tým aj dopĺňajú životnú a vitálnu energiu. Ponocovanie, málo spánku, veľa stresu, zlé vzťahy, nesprávne dýchanie, málo pohybových aktivít alebo priveľká pracovná a iná záťaž – to všetko našu životnú energiu vyčerpáva. Väčšina z nás sa s týmito záťažami vo svojom živote bežne stretáva. Preto sa o obličky a ich správnu výživu musíme nadštandardne starať. A prvým najdôležitejším krokom je konzumovať denne strukoviny. Úplne najlepšia je v tomto smere fazuľa, ktorá vyzerá ako obličky.

Z hľadiska termického pôsobenia strukoviny patria medzi mierne chladivé až neutrálne potraviny, čo znamená, že organizmus prehnane neochladzujú ani neprehrievajú. Môže ich teda jesť každý a pokojne môžu byť základom jedálneho lístka.

Strukoviny sú skvelým zdrojom rastlinných bielkovín. Majú dobre vyvážené zloženie esenciálnych aminokyselín (sója dokonca obsahuje všetky) a tak najmä v kombinácii s obilninami umožňujú plnohodnotne nahradiť živočíšne bielkoviny, ktorých konzumácia v prehnanom množstve škodí čo sa uvádza aj vo výsledkoch viacerých štúdií napríklad v Čínskej štúdii T. Colina Campbella Ph. D. .

Okrem bielkovín obsahujú zdravé tuky, minerály, vitamíny, stopové prvky, vlákninu a kyselinu listovú. Vďaka tomuto zloženiu priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krvný tlak a činnosť tráviacej sústavy. Vysoký obsah bielkovín zabezpečí rast svalovej hmoty.

Niektorý ľudia nejedia strukoviny kvôli tomu, že im spôsobujú plynnatosť. Tento jav je však skôr prejavom oslabeného trávenia. Je možné ho zmierniť namáčaním strukovín na 8 – 12 hodín pred varením a varením spolu s bobkovým listom či saturejkou.

Ak chcete žiť dlhý a kvalitný život, mali by ste jesť strukoviny aspoň jeden krát do dňa.

Veľa receptov na prípravu chutných strukovín môžte nájsť napríklad aj na našej stránke https://planetanatur.sk/zdrave-recepty/ alebo na našej partnerskej stránke http://www.elementyzdravia.sk/recepty/ .

Dobrú chuť. 🙂

Vaša PLANETA NATUR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *