Popis
Kokosové chipsy sa získavajú z dužiny kokosového orecha a hodia sa predovšetkým do sladkých jedál. Kokos má typickú aromatickú vôňu, ktorá dodá vašim pokrmom exotický nádych.
Tipy a recepty na použitie:
- na posypanie – ovocné šaláty alebo sladké kaše
- pečenie – kokosom posypte priamo hotové dezerty alebo ho pridajte do cesta či krému
- polievky – klasické polievky zvýraznite, ak do nich ku koncu pridáte trochu kokosu a citrónovej šťavy, potom stačí už len 5 minút povariť (tekvicová polievka, polievka
- z červenej šošovice)
- výborne chutí aj s cestovinami (napríklad v kombinácii s jablkami)
- opečené – do svetlo hnedej farby opražte chipsy na panvici a po odstavení ich zmiešajte so škoricou a soľou, dajú sa jesť studené aj teplé
Kokosový orech je druh ovocia, ktorý rastie na kokosových palmách prevažne v trópoch, a to po celom svete. Palmy produkujú až 150 plodov ročne a ľudia ich pestujú už 3000 rokov. Je zaujímavé, že orechy kokosu sú jednými z najväčších semien na svete a využíva sa ako ich dužina, tak šupka aj voda. Dužina z orecha sa suší na slnku a po usušení sa nazýva „kopra”.
Zloženie: Kokosové orechy nepražené*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 2 761 kJ / 660 kcal
Tuky: 65,0 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 57,0 g
Sacharidy: 24,0 g
z toho cukry: 7,4 g
Vláknina: 16,0 g
Bielkoviny: 6,9 g
Soľ: 0,0 g
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 20 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Krajina pôvodu: Poľnohospodárska produkcia Srí Lanka.