Popis

Ryža basmati je obľúbená kvôli svojej typickej, exotickej vôni a chuti, podobnej jazmínovej ryži. Jej zrná sú dlhé, úzke a po uvarení nadýchané, pevné a nelepia sa. Jej použitie je kvôli chuti všestranné, no výnimočne sa hodí k Indickým koreneným omáčkam, ale aj ako príloha k zeleninovým, mäsitým jedlám, do šalátov, rôznych mäsových plniek, dokonca ako súčasť sladkých dezertov, ako je napríklad mliečna ryža, ryžový nákyp a podobne. Je vynikajúcim zdrojom železa a kyseliny listovej. Má veľmi nízky obsah sodíka, neobsahuje lepok, konzervanty a dokonca je nízkotučná.

Použitie: Pred varením namočte 100 g ryže do studenej vody asi na 30-45 minút. Namočenú ryžu vložíme do 200 ml osolenej vriacej vody. Ryžu varte prikrytú na miernom ohni 7-8 minút, kým ryža neabsorbuje všetku vodu. Ryžu necháme v hrnci ešte odstáť asi 5 minút.

Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1465kJ / 350kcal, Tuky: 0,4g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,1g, Sacharidy: 45g z toho cukry: 0,1g, Bielkoviny: 0,6g, Vláknina: 4,3g, Soľ: <0,01g.

Skladovanie: Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Krajina pôvodu: India.