Popis

Pšeno je šetrne olúpané a vyleštené zrno prosa. Je ľahko stráviteľné a veľmi jednoduché na prípravu. Podáva sa ako príloha, závarka, je vhodné aj do kaší, šalátov a dezertov.

Príprava:
Pred varením je dôležité dokonale pšeno umyť, niekoľkokrát ho spariť vriacou vodou (2-3 krát), nakoniec prepláchnuť studenou vodou a nechať odkvapkať na site, potom ho môžeme uvariť vo vode alebo v mlieku. Na prípravu pšena ako prílohy použijeme 1,5-násobný objem tekutiny (1 šálka pšena a 1,5 šálky vody), v ktorej ho varíme asi 15 minút a necháme “dôjsť” v zakrytom hrnci. Pri varení pšena na kašu zvýšime objem na 3-4 násobok, u krémov až na 5-násobok. Pre zvýraznenie chuti môžeme pred varením pšeno nasucho opražiť na panvici.

Zloženie: proso siate v BIO kvalite

Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1 493kJ / 357kcal, Tuky: 3,9g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,9g, Sacharidy: 69g z toho cukry: 1,6g, Vláknina: 3,9g, Bielkoviny: 10g, Soľ: 0,01g.