Popis

Lahôdkové droždie so sladom dochutí každý pokrm a dodá mu piatu chuť umami. Plná chuť, umami a mierna sladkosť bez obvyklej vône kvasníc. Stačí jedna lyžica a vylízaný tanier máte istý!

Slad sa najčastejšie vyrába z jačmeňa, preto je tento druh droždia s lepkom. V ponuke máme tiež lahôdkové droždie bez pridaného jačmeňa. Lahôdkové droždie sa vyrába na substráte bohatom na cukre – môže to byť napríklad melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú niekoľko dní premnožiť. Potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne prevyšujúcu 40 ° C, aby sa droždie deaktivovalo.

Používa sa ochucovadlo na ochucovanie jedál.

Tipy na použitie:

  • fašírky: pridajte 2 lyžice (alebo viac, podľa chuti) k svojmu obľúbenému receptu
  • drožďová nátierka: zmiešajte droždie so zmixovaným údeným tofu a trochou olivového oleja, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a sušené alebo čerstvé bylinky
  • vajíčková nátierka: restujte nakrájanú cibuľu na 2 lyžiciach olivového oleja, pridajte 3-4 vajíčka a premiešajte, dochuťte 2 lyžicami lahôdkového droždia, soľou, korením a bylinkami
  • bazalkové pesto: rozmixujte 30 g bazalky, 30 g píniových orieškov, 20 g lahôdkového droždia, 80 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžičku soli (nebojte sa experimentovať a vyskúšajte rôzne druhy byliniek a orieškov – napríklad hladkolistú petržlenovú vňať s kešu orieškami)
  • smotanové omáčky
  • rizotá
  • šaláty
  • dusená zelenina
  • strukovinové jedlá
  • na chlieb natretý maslom alebo tvarohom

Niekto droždie vyraďuje z jedálneho lístka kvôli obsahu glutamátu sodného. Ako to s ním naozaj je? Glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je okrem iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu. Ide o kyselinu glutámovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách. Bielkoviny v obilninách obsahujú okolo 40% kyseliny glutámovej. Ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť. Chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny.

Voľnú kyselinu glutámovú nájdete napr.:

  • v zrelých paradajkách,
  • v zrejúcich potravinách, ako je parmezán,
  • vo fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari,
  • v hydrolyzovaných bielkovinách – napr. pri príprave drožďového extraktu, v biobujónoch,
  • v izolovanom glutamáte – vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda ako glutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., ide o biely prášok využívaný ako intenzívny zvýrazňovač chuti.

Pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná v bielkovine alebo voľná. Dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje. Pridaný glutamát sodný je v biopotravinách zakázaný.

Zloženie: Droždie, SLADOVÝ extrakt (7 %). Alergény: Lepok.

Skladovanie: Skladujte pri teplote do 20 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.

Krajina pôvodu: Francúzsko