Popis
Celozrnné múky sú mleté z celého zrna.
Obsahujú teda okrem bielkovín, sacharidov a tukov tiež vlákninu, minerálne látky z klíčkov a vitamíny. Špalda je druh zrna podobný pšenici (majú rovnaký rod, no ide o rôzny druh). Má orechovú a ľahko sladkastú chuť, pomerne silný nutričný profil (najmä čo sa týka vitamínov skupiny B), o niečo menej kalórií ako biela pšeničná múka a o niečo vyšší obsah bielkovín. Navyše je ľahko stráviteľná.
Zloženie: pšenica špaldová
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1350 kJ
Bielkoviny: 10 g
Sacharidy: 75,2 g
Tuky: 1,5 g
Použitie: Múka je vhodná na pečenie koláčov, chleba, rôzneho pečiva, zákuskov a zahusťovanie pokrmov.