Popis

Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, veľmi chutné a prirodzene bezlepkové. V kuchyni má veľmi široké využitie a jeho príprava je jednoduchá. Hodí sa ku sladkému i slanému. Ide o obilninu vhodnú pre bezlepkovú diétu.

Pšeno vzniká z prosa odstránením semennej šupky z obilky. V dávnejších dobách bolo hojne využívané napríklad na prípravu šúľancov alebo pšenovníku. Na nejaký čas bolo pšeno z kuchyne vytlačené ryžou, čo sa ale postupne našťastie zmenilo.

Pšeno je potrebné skladovať v chlade a v letných dňoch ho radšej uschovajte v chladničke. Neodporúča sa ho nakupovať do zásoby, pretože má tendenciu žlknúť. Tiež je vhodné pšeno pred varením spariť, zbaví sa tak horkej chuti, ktorá sa u neho môže vyskytnúť. Po sparení ho stačí variť 15 až 20 minút a nechať dôjsť pod pokrievkou.

Zloženie: Pšeno. Môže obsahovať stopy lepku.

Výživové hodnoty (na 100g): Energia: 1 511kJ / 361kcal, Tuky: 4,2g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,72g, Sacharidy: 73,1g z toho cukry: 0,0g, Vláknina: 3,5g, Bielkoviny: 11,02g, Soľ: 0,01g.

Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.