Popis

V porovnaní s kakaaom, má 3x vyšší obsah vápnika, o 1/3 menej kalórií, 17x menej tuku, neobsahuje škodlivé methylxanthíny (spôsobujúce napr. zrýchlený tep, poruchy spánku, nadmernú vznetlivosť, pocity úzkosti) a samotný karob je sladký čím sa zníži obsah pridaného cukru! Farba karobového prášku závisí od dĺžky praženia.

Účinky:
Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (obsahu sacharidov v luskoch 30 – 70%, dreň obsahuje 26 % sacharózy, 13% fruktózy, maltózu a glukózu), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály – vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky – železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika.

Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvýhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza “teobromín” ako v čokoláde.

Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.

Zloženie: plody Svätojánskeho chleba, bez prísad.

Použitie: Na ochutenie pečiva, krémov, dezertov, múčnikov.

Výživová hodnota (na 100g): Energia: 1391kJ / 333kcal, Tuky: 0,4g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0g, Sacharidy: 73,9g z toho cukry 47,4g, Bielkoviny: 4,9g, Soľ: 0g.