Skladom

Amarant 500g BIO

4,05 

Vyznačuje sa vysokým obsahom kvalitných bielkovín najmä esenciálnu aminokyselinu lyzín. Neobsahuje lepok. Neobsahuje jednoduché cukry a preto má vysoký glykemický index a je vhodný pri diabetickej diete.

Popis

Semienka amarantu sú nutrične nesmierne cenná najmä pre svoj obsah bielkovín.
Rastlinné zdroje totiž obvykle neobsahujú bielkoviny, v ktorých je zastúpené kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, a preto by mali vegetariáni kombinovať rôzne rastlinné zdroje bielkovín.
Amarant (rovnako ako quinoa) je však výnimkou a poskytuje telu všetky esenciálne aminokyseliny.
Navyše obsahuje vysoké množstvo týchto bielkovín.
Je preto vynikajúcou potravinou pre vegánov a vegetariánov, ktorí nekonzumujú živočíšne bielkoviny.
Neobsahuje lepok, a je preto vhodný aj pre celiatikov.

Použitie: Amarant má vďaka svojej jemnej ľahko orieškovej chuti široké využitie v kuchyni, ale najčastejšie ho asi použijeme miesto ryže, kuskusu či quinoa ako prílohu. Varený amarant pridávame namiesto ryže do stir-fry (vyprážané zmesi so zeleninou či mäsom) a používame ako závarku do polievky. Ak použijeme pri varení amarantu viac vody, môžeme ho pripraviť na sladko ako kašu. Amarantové semienka možno namlieť na múku, z ktorej robíme bezlepkové palacinky, kaše, chlieb a pečivo. Môžeme ich tiež naklíčiť.

Obľúbený je napučaná amarant: hŕstka amarantu hodíme na dno horúceho ťažkého hrnca či panvice s hrubým dnom, a akonáhle začnú semienka pukať, prikryjeme pokrievkou, hrncom pohybujeme a necháme semienka pukať asi 10 – 15 sekúnd.

Príprava: Jeden hrnček amarantu varíme v jednom a pol hrncoch vody asi 20 minút. Pozor, nech ho neprevaríme, semienka by získali gumovú konzistenciu.

Ďalšie informácie

Parameter

, , ,

Živly